Primul pas în depășirea abuzului și dependenței de droguri

Dezvoltarea unei dependențe de droguri nu este un defect de caracter sau un semn de slăbiciune iar pentru a depăși problema este nevoie de mai mult decât voință. Abuzul de droguri poate crea schimbări în creier, dând naștere unor dorințe puternice și compulsii de a folosi, făcând ca sobrietatea să pară un obiectiv imposibil de atins. Dar recuperarea nu este niciodată de neatins, indiferent cât de fără speranță pare situația ta sau de câte ori ai încercat și ai eșuat înainte. Cu tratamentul și sprijinul potrivit, schimbarea este întotdeauna posibilă.

Pentru multe persoane care se luptă cu dependența, cel mai dificil pas către recuperare este primul: recunoașterea că ai o problemă și decizia de a face o schimbare. Este normal să te simți nesigur dacă ești pregătit să începi recuperarea sau dacă ai ceea ce este necesar pentru a renunța.

Angajamentul față de sobrietate implică schimbarea multor lucruri, inclusiv:
• Modul în care gestionezi stresul.
• Persoanele care fac parte din în viața ta.
• Activitățile pe care le faci în timpul liber.
• Modul în care te gândești si te raportezi la tine însuți.

Este, de asemenea, normal să te simți în conflict în legătură cu renunțarea la substanțe, chiar și atunci când știi că îți provoacă probleme în viață. Recuperarea necesită timp, motivație și sprijin, dar prin angajamentul de a face o schimbare, poți depăși dependența și recâștiga controlul asupra vieții tale.

Gândește-te la schimbare
• Ține evidența utilizării drogurilor, inclusiv când și cât de mult folosești. Acest lucru îți va oferi o imagine mai clară a rolului pe care dependența îl joacă în viața ta.
• Fă o listă cu avantajele și dezavantajele renunțării, precum și cu costurile și beneficiile continuării consumului de droguri.
• Ia în considerare lucrurile care sunt importante pentru tine, cum ar fi partenerul, copiii, animalele de companie, cariera sau sănătatea ta. Cum afectează consumul de droguri aceste lucruri?
• Întreabă pe cineva în care ai încredere despre sentimentele lor în legătură cu consumul tău de droguri.
• Întreabă-te dacă există ceva care te împiedică să faci o schimbare. Ce ar putea ajuta să faci schimbarea?

Pregătirea pentru schimbare
1. Reamintește-ți motivele pentru care vrei să faci o schimbare.
2. Gândește-te la încercările tale anterioare de recuperare, dacă există. Ce a funcționat? Ce nu a funcționat?
3. Stabilește obiective specifice, măsurabile, cum ar fi o dată de început sau limite pentru consumul de droguri.
4. Îndepărtează amintirile dependenței din casa ta, locul de muncă și alte locuri pe care le
frecventezi.
5. Spune-le prietenilor și familiei că te angajezi în recuperare și cere-le sprijinul. Explorează opțiunile de tratament pentru dependență
Odată ce te-ai angajat în recuperare, este timpul să explorezi opțiunile de tratament. În timp ce tratamentul dependenței poate varia în funcție de drogul specific, un program de succes include adesea diferite elemente, cum ar fi:
• Detoxificare. De obicei, primul pas este eliminarea drogurilor din corp și gestionarea simptomelor de sevraj.
• Consiliere comportamentală. Terapia individuală, de grup și/sau de familie poate ajuta la identificarea cauzelor profunde ale consumului de droguri, repararea relațiilor și învățarea unor abilități de coping mai sănătoase.
• Activitatea fizică este o metodă adjuvantă eficientă în lupta împotriva dependențelor, contribuind la reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit și creșterea sănătății generale, toate acestea ajutând la menținerea sobrietății. Găsește un sport sau o activitate fizică care îți face plăcere și încearcă să o practici constant. Exercițiile fizice stimulează producerea de endorfine și serotonină, substanțe chimice naturale din creier care induc o stare de bine și pot contracara efectele negative ale sevrajului. De asemenea, activitatea fizică ajută la restabilirea echilibrului neurochimic afectat de abuzul de substanțe, ceea ce poate facilita procesul de recuperare și menținerea sobrietății.
• Medicamente. Acestea pot fi utilizate pentru a gestiona simptomele de sevraj, a preveni recăderea sau a trata orice afecțiune de sănătate mintală coexistentă, cum ar fi depresia sau anxietatea.
• Supravegherea pe termen lung poate ajuta la prevenirea recăderii și menținerea sobrietății. Acest lucru poate include participarea regulată la grupuri de sprijin în persoană sau întâlniri online pentru a-ți menține recuperarea pe drumul cel bun.

Sfaturi pentru găsirea celui mai bun tratament pentru dependență
• Amintiți-vă că niciun tratament nu funcționează pentru toată lumea. Nevoile fiecăruia sunt diferite. Tratamentul dependenței ar trebui să fie personalizat pentru situația ta unică.
• Tratamentul ar trebui să abordeze mai mult decât doar abuzul de droguri. Dependența îți afectează întreaga viață, inclusiv relațiile, cariera, sănătatea și bunăstarea psihologică. Succesul tratamentului depinde de dezvoltarea unui nou mod de viață și de abordarea motivelor pentru care te-ai orientat către droguri în primul rând.
• Angajamentul și continuarea sunt esențiale. Tratamentul dependenței de droguri nu este un proces rapid și ușor. În general, cu cât consumul de substanțe este mai lung și mai intens, cu atât tratamentul va fi mai lung și mai intens. În toate cazurile, îngrijirea continuă pe termen lung este crucială pentru recuperare.
• Abordarea multidisciplinară are cele mai bune rezultate . Îngrijirea necesară depinde de o varietate de factori, inclusiv vârsta, istoricul consumului de droguri, condițiile medicale sau psihiatrice. Studiile științifice evidențiază faptul că tratamentul multidisciplinar al dependențelor de substanțe, care integrează abordări medicale, psihologice și sociale, oferă cea mai completă și eficientă soluție pentru recuperare, adresând atât cauzele profunde ale
dependenței, cât și efectele sale asupra întregii vieți a individului.
• Tratament pentru orice probleme de sănătate mintală simultan. În timp ce cauți ajutor pentru dependența de droguri, este important să primești tratament și pentru orice alte probleme medicale sau psihologice pe care le experimentezi. Cele mai mari șanse de recuperare le ai prin obținerea unui tratament combinat de sănătate mintală și dependență de la același furnizor de tratament sau echipă.

Găsirea suportului pentru recuperare
Nu încerca să faci totul singur. Este ușor să fii descurajat și raționalizat „de data aceasta voi avea grijă de mine” fără suportul continuu. Fie că ești în terapie sau îți construiești propria rețea de suport, sprijinul este esențial pentru recuperare.
• Implică-ți prietenii și familia. Suportul este important pentru recuperare pe termen lung. Dacă eziti să le ceri celor dragi suport pentru că ai încercat în trecut și nu ai primit suportul de care aveai nevoie de la aceștia, ia în considerare terapia de cuplu sau terapia familială.
• Construiește o rețea socială de suport. Ai nevoie de conexiuni pozitive și legături reale, autentice, unde suportul este bidirecțional. Să te alături unui grup de recuperare este o modalitate eficientă de a întâlni alți oameni care se află în aceeași călătorie, de a obține suport social și de a învăța noi strategii de a face față provocărilor.
Psihoterapia în tratamentul adicțiilor În adicții simptomele fiziologice și psihologice aversive sunt intensificate, mai degrabă decât diminuate, de consumul prelungit de substanțe, printr-un sindrom de sevraj fizic și mental și un
feedback emoțional negativ. Conform abordării psihodinamice, dependența este atribuită unor resurse psihologice insuficiente pentru a face față cerințelor mediului extern și/sau impulsurilor. Din cauza lipsei acestor resurse, emoțiile individului sunt respinse deoarece nu sunt tolerabile pentru sine, prin urmare efectul psihoactiv al substanțelor acționează prin compensare.
Sesiunile de terapie individuală sunt utile pentru dezvoltarea abilităților de coping, identificarea declanșatoarelor și explorarea rădăcinilor dependenței. Mai mult decât atât, formarea unei alianțe terapeutice caracterizată de empatie și acceptare creează un mediu de siguranță care susține motivația de schimbare. O dată ce motivația a fost consolidată, obiectivele comportamentale, cum ar fi reducerea consumului de substanțe, pot fi atinse, atenuând treptat modificările neurobiologice cauzate de predispoziția genetică și consumul repetat de substanțe. La rândul său, scăderea treptată a dezechilibrului neurobiologic permite pacienților să reflecteze și să abordeze conflictele și
suferința psihologică și interpersonală care au fost suprimate sau transformate de consumul lor de substanțe.

Pregătirea pentru ce urmează
Recuperarea din dependența de droguri este un drum lung și dificil, dar nu imposibil. Amintiți-vă că
nu sunteți singur. Cu sprijinul potrivit și dorința de schimbare, puteți să vă eliberați de dependență șisă vă construiți viața pe care o doriți.

 

Psiholog Florina Preda

Scroll to top