Coloana cervicala
Principalele afectiuni ale coloanei cervicale ce se pot trata intr-o clinica de recuperare medicala sunt : spondiloza cervicala, spondilodiscartroza, cervicalgia cronica, discopatia/hernia cervicala, nevralgia cervico – brahiala.
Frecvent simptomatologia acestor afectiuni cuprinde un sindrom dureros ce poate sa se instaleze lent sau rareori cu un debut acut, contractura sau retractura musculara, scaderea mobilitatii coloanei vertebrale la care se pot asocia cefaleea occipitala, vertijul si ametelile.
Dupa stabilirea diagnosticului prin coroborarea datelor clinice si paraclinice se decide aplicarea tratamentului de recuperare medicala care poate sa asocieze si un tratament medicamentos antialgic sau antiinflamator nesteroidian.
Obiectivele tratamentului sunt: diminuarea durerii, combaterea contracturii musculare, refacerea deficitului functional, restabilirea echilibrului muscular si invatarea pacientului cum trebuie sa – si mentina corect postura coloanei in cadrul diferitelor activitati zilnice in vederea prevenirii recidivei.
Metodele de tratament utilizate sunt:
– electroterapia : curenti de joasa frecventa ( TENS, galvanic, diadinamic ), curenti de medie frecventa ( interferential )
– ultrasonoterapia
– termoterapia ( aplicatii de parafina etc. )
– masajul regional
- kinetoterapia:
– prin care se va urmari restabilirea posturii cervicale normale prin reducerea durerii, refacerea mobilitatii, restaurarea sinergismului functional muscular dintre flexori si extensori, tonifierea muschilor flexori
– se folosesc exercitii de stretching, exercitii de relaxare musculara precum si diferite tehnici speciale de kinetoterapie
In perioada acuta a bolii este indicat repausul local si folosirea unei orteze cervicale care se va mentine aproximativ 2 saptamani.
Coloana toracala
– Durerea cu localizare la nivelul coloanei dorsale poate fi cauzata de modificari ale aparatului musculo – ligamentar si articular. Cele mai frecvente afectiuni ce determina aparitia unei dorsalgii sunt : spondiloza toracala, tulburarile de statica vertebrala ( cifoze, scolioze, cifoscolioze in formele usoare si medii ), dorsalgiile de postura, herniile de disc toracale.
– Caracterul durerii poate fi sub aspectul unei arsuri sau crampe musculare si se localizeaza de obicei la nivel interscapulovertebral dar si cervico – dorsal si dorso – lombar.
Obiectivele tratamentului de recuperare medicala pe langa cele descrise mai sus ( vezi coloana cervicala ) sunt tonifierea musculaturii paravertebrale si abdominale, ameliorarea posturii coloanei vertebrale si asuplizarea coloanei dorsale.
Tratamentul de recuperare include:
– termoterapia ( aplicatii de parafina, comprese calde )
– masajul regional cu efect miorelaxant
– electroterapia ( TENS, c. galvanic, c. diadinamic, c. interferential, ultrasunet, unde scurte, laser )
– kinetoterapia individuala sau de grup folosind exercitii de intindere, de tonifiere a musculaturii, tehnici de kinetoterapie, exercitii respiratorii
– hidrokinetoterapia la bazin pentru efectele de relaxare musculara si cresterea flexibilitatii coloanei vertebrale
Coloana lombara
Din patologia coloanei vertebrale lombare cea mai frecventa afectiune intalnita este discopatia lombara in diferitele faze de evolutie ( faza I – lumbago cronic, faza II – lumbago acut si faza III – hernia de disc tradusa clinic prin lombosciatica ) urmata de sindroamele miofasciale, spondilolistezisul lombar si stenoza de canal lombar.
Simptomatologia este reprezentata de aparitia durerii la nivel lombar sau lombosacrat ce poate iradia in membrul inferior, senzatia de amorteala sau furnicatura la nivelul membrului inferior sau piciorului cu tulburari de sensibilitate pe traiectul nervului afectat, reducerea mobilitatii coloanei lombare, scaderea fortei musculare ce poate merge pana la instalarea unei pareze.
Obiectivele tratamentului sunt ameliorarea durerii, combaterea contracturii musculare, refacerea deficitului functional si a deficitului motor daca exista, educarea pacientului cu ajutorul kinetoprofilaxiei secundare prin programul “ scoala spatelui “.
Tratamentul fizical – kinetic in stadiul acut este contraindicat rezumandu – se doar la administrarea unui tratament medicamentos antialgic, antiinflamator nesteroidian si repaus local printr-o postura antalgica.
Metodele tratamentului de recuperare medicala folosite sunt:
– electroterapia ( c. galvanic, c. diadinamic, c. interferential, TENS, electrostimularea musculaturii deneravate )
– magnetoterapia
– masajul miorelaxant, sedativ
- termoterapia locala ( aplicatii de parafina, Solux )
– kinetoterapia individuala sau de grup care va folosi tehnici si metode speciale in functie de stadiul bolii urmarind in principal relaxarea musculaturii spatelui, tonifierea musculaturii abdominale, lombare si pelvine, exercitii de posturare corecta etc.
– hidrokinetoterapia la bazin
De retinut este faptul ca tratamentul de recuperare medicala este unul individualizat si se bazeaza pe stadiul prezentarii la medic ( acut/subacut/ cronic ) in urma caruia se va decide aplicarea tratamentului conservator iar in cazurile severe indrumarea catre un consult neurochirurgical.
Dr. Albu Mihaela, medic specialist medicina fizica si de reabilitare
NEUROBRAIN-CENTRU DE RECUPERARE NEUROPSIHOMOTORIE
MEDIC SPECIALIST NEUROLOGIE – DR. SIMONA COSTEA
FIZIOKINETOTERAPEUT – NEAGU SANDRA SILVIA
NEUROBRAIN – CENTRU DE RECUPERARE NEUROPSIHOMOTORIE
La NEUROBRAIN – CENTRU DE RECUPERARE NEUROPSIHOMOTORIE, echipa noastra medicala formata din neurolog, medic de recuperare medicala, fizioterapeut, kinetoterapeut aplica TRATAMENT GRATUIT individualizat fiecarui pacient in parte, in functie de bolile associate pe care pacientul le are si in functie de stadiu si evolutia bolii. Ne gasiti in Sibiu, Str Cristian nr 15, iar programarile se pot face la nr de tel 0726576141.