Masajul reflexogen și beneficiile reflexoterapiei

Reflexoterapia se adresează tuturor oamenilor și în special celor care au probleme atât pe parte de locomoție cât și probleme în funcțiile și funcționarea organelor interne. Multe dintre problemele și afecțiunile cotidiene, de la simplele, dar uneori complicatele dureri de cap, până la afecțiuni ale coloanei vertebrale precum și afecțiuni renale și cardiace și multe alte disfuncționalități fac parte din scopul terapeutic al reflexoterapiei.

Reflexoterapia se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexogene, diagnosticate ca fiind sensibile şi dureroase. Masajul reflexogen al picioarelor are la bază teoria zonelor reflexe, zone care pot arăta starea de sănătate a diferitelor organe din corpul nostru. Această reflectare nu se limitează doar la talpă ci se extinde şi pe părţile laterale, pe partea dorsală a piciorului, urcând apoi spre gleznă.

Este important de înţeles că este vorba despre zone, nu despre puncte cu localizare strictă. Întinderea zonelor variază de la o persoană la alta iar limitele nu pot fi definite foarte precis.

Masarea zonelor reflexe afectate, pe parcursul mai multor şedinţe, îmbunătăţeşte substanţial circulaţia sangvină ajutând la transportarea toxinelor spre organele de eliminare, precum şi la transportul de material nutritiv, hormoni şi anticorpi spre organe şi ţesuturi. De asemenea, reflexoterapia acţionează asupra organismului prin stimularea punctelor reflexe corespunzătoare sistemului nervos şi a celui endocrin, care activate fiind vor contribui la buna funcţionare a întregului organism, prin coordonarea unui proces de echilibrare şi normalizare a parametrilor vitali ai organismului, proces numit homeostazie.

Scopul reflexoterapiei este acela de a îmbunătăţii starea generală de sănătate a unei persoane sau de a menţine (profilaxie) o stare de sănătate bună. Acest lucru se realizează prin:

  1. corectarea celor trei factori negativi implicaţi în procesul de boală:

  • congestia (responsabilă de apariţia tumorilor)

  • inflamaţia

  • tensiunea (responsabilă de diminuarea eficienţei sistemului imunitar).

  1. îmbunătăţirea excreţiei, prin stimularea aparatului renal

  2. îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi limfatice în organism, care are ca efect îmbunătăţirea nutriţiei la nivel celular şi eliminarea rezidurilor astfel încât acestea să nu se mai acumuleze în concentraţii dăunătoare în ficat, rinichi sau intestin.

  3. reglarea activităţii hormonale, prin stimularea glandelor endocrine

  4. îmbunătăţirea digestiei, prin stimularea activităţii stomacului, ficatului, pancreasului, intestinelor şi celelalte care participă la tractul digestiv.

  5. scăderea senzaţiei de durere, prin stimularea eliberării de endorfine (analgezice naturale) de către hipofiză.

  6. reflexoterapia are acţiunea cea mai eficientă atunci când este folosită în scop profilactic, pentru tratarea întregului organism şi nu numai pentru anumite afecţiuni

În acest mod ea îmbunătăţeşte toate funcţiile organismului ce stimulează procesul natural de vindecare, făcându-l mai rapid şi mai eficient.

Avantajele reflexoterapiei

acest gen de tratament poate fi efectuat tuturor, indiferent de vârstă, sex, stare de sănătate, atât în scop curativ cât şi ca o bună profilaxie.

reflexodiagnosticul este extrem de important deoarece ne ajută să facem o verificare a stării de sănătate a unui individ, într-un timp foarte scurt.

reflexoterapia acţionează, având întotdeauna scopul normalizării, neexistând nici un pericol de agravare a unei stării de sănătate.

nu tratează simptomele bolilor ci cauzele lor.

un mare avantaj îl reprezintă lipsa completă de toxicitate.

normalizarea circulaţiei sangvine în organul sau zona afectată este extrem de importantă deoarece sângele transportă substanţe de asimilaţie, dezasimilaţie şi apărare, o bună circulaţie sangvină ducând la accelerarea vindecării şi reconstituirii ţesuturilor şi organelor lezate.

Contrandicațiile reflexoterapiei în cea mai mare parte nu există, dar într-adevăr sunt anumite situații sau stări de sănătate în care reflexoterapia trebuie pacticată doar cu recomandarea directă a medicului de caz, a medicului specialist.

De exemplu:

nu se recomandă reflexoterapia în tromboflebită pentru a nu facilita deplasarea cheagurilor sangvine, odată cu creşterea fluxului sangvin.

insuficienţa renală acută, sau litiaza renală atunci când calculii renali sunt prea mari pentru a fi eliminaţi pe cale excretorie.

la femeile însărcinate se recomandă evitarea zonelor reflexe corespunzătoare organelor genitale, pentru a nu provoca o expulzare prematură a fătului; de asemenea organele genitale vor fi evitate şi la femeile aflate în perioada menstruaţiei, pentru a nu provoca o hemoragie.

  • la persoanele cu tensiune arterială crescută se recomandă aşezarea acestora şi nu culcarea lor, pentru a evita o şi mai mare creştere a tensiunii.

uneori ea nu a fost recomandată la pacienții cu tumori maligne, dar practica ne-a dovedit că ea nu face nici un rău, dimpotrivă îmbunătăţeşte starea psihică a bolnavului şi în fazele mai avansate calmează durerile, ajungându-se chiar la renunţarea la morfină.

de asemenea, atunci când există leziuni sau traumatisme la nivelul picioarelor, se vor masa alte zone reflexogene (mâini, urechi, etc.).

boli infecţioase acute grave

cangrene ale membrelor inferioare

stare de ebrietate

Autor: Nicolae Oprisiu, maseur

specializat in reflexoterapie

NEUROBRAIN – CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA

SIBIU, Str Cristian nr 15

Tel 0726576141

Scroll to top

Beneficiaza GRATUIT de proceduri de recuperare medicală, fizioterapie, kinetoterapie decontate de CAS.