Tratamentul fizical – kinetic al șoldului operat

Pentru ca pacientul sa beneficieze de o recuperare completă si eficientă, fizioterapia si kinetoterapia reprezinta o parte esențiala a acestui process. Programul terapeutic fizical- kinetic va parcurge mai multe etape progresive: perioada de imobilizare la pat, perioada de deplasare fară sprijin pe membrul operat, perioada de incarcare progresivă a membrului inferior operat, perioada de recuperare funcțională.

  • Perioada de imobilizare la pat

In această etapă interesul pentru mobilizarea precoce este foarte mare (pentru prevenirea apariției escarelor de decubit, a redorii articulare si a hipotoniei si hipotrofiei musculare).

Sedintele de kinetoterapiei constand din : contracții izometrice ale muschilor cvadriceps si fesier mare, contractii izodinamice ajustate ( mișcarea fiind asistată de kinetoterapeut) in grupele flexoare ale șoldului si ale genunchiului, contractii izometrice si izodinamice resistive in grupele musculare distale ale membrului inferior operat, toate grupele musculare ale membrului inferior contralateral si ale centurilor scapula-humerale si ale membrelor superioare ( pregatirea mersului in carje).

Programului de kinetoterapie cu viză strict musculară se adauga exerciții de kinetoterapie pasivă efectuată manual, masajul tonizant si circulator al membrului inferior operat, posturarile de repaus ( pentru evitarea apariției edemului si a instalării flexum-ului șoldului).

  • Perioada de deplasare fară sprijin si perioada de incarcare progresivă pe membrul inferior operat

Orice program de recuperare a mersului se incepe prin recuperarea menținerii echilibrului in ortostatism (exersarea la bare paralele). In momentul in care pacientul reuseste sa isi mentina activ echilibrul trecem la recuperarea mersului cu doua carje.

Momentul in care se poate incepe incarcarea progresivă a membrului operat depinde de consolidarea focarului de fractură. Tehnica corectă de incărcare progresivă este aceea care utilizeaza planul inclinat.

Perioada de recuperare funcționala

In momentul in care sprjinul bipodal si unipodal sunt recaștigate datorită stabilitații focarului de fractură, este necesară refacerea funcției normale a șoldului operat prin corectarea deficitelor de mobilitate, dezechilibrelor musculare etc.

Tratamentul fizical – kinetic va fi orientat spre corectarea factorului cauzal; tratamentul tendinitei (crioterapie, electroterapie antalgică si antiinflamatoare), reducerea incărcarii șoldului operat (baston), corectarea ortopedică a inegalitații membrelor inferioare (talonete), tonifiere selectivă a mușchiului fesier mijlociu.

Dr. Avrigeanu Simona Andreea,

medic de medicina fizica si reabilitare

Scroll to top