Recuperarea Gonartrozei

RECUPERAREA GONARTROZEI PRIN PROCEDURI DE FIZIO SI KINETOTERAPIE

Ce este gonartroza?

Cu siguranță v-ați pus des întrebarea „ce este gonartroza?” Ei bine, gonartroza, regasita si sub denumirea de artroza sau osteoartrita genunchiului, reprezinta un proces patologic de tip degenerativ, regasit la nivelul articulatiei genunchiului. Acest proces se asociaza cu un tablou clinic specific, centrat in jurul unor dureri puternice. Fiind un proces degenerativ, gonartroza se intalneste in randul persoanelor cu varste inaintate.

  • Înainte de a vorbi mai departe despre gonartroză, este necesar să cunoaștem niște aspecte legate de anatomia genunchiului și anume:

Genunchiul reprezinta una dintre cele mai importante si complexe articulatii ale corpului. Aceasta este formata din imbinarea a trei oase principale si unul auxiliar: femurul, tibia, rotula (patela) si fibula, cu ajutorul sistemului ligamentar si al altor componente articulare.

Articulatia genunchiului este de tip sinovial si permite realizarea miscarilor de flexie si extensie. Suprafetele articulare ce iau parte la formarea articulatiei sunt cea tibiofemurala si cea patelofemurala. Sistemul ligamentar este format din ligamentul patelar, doua ligamente cruciate si doua ligamente colaterale, componente ce imbina oasele genunchiului.

La componentele principale se adauga structuri ce detin functii de fixare, stabilizare si amortizare a socurilor. Astfel, meniscurile articulare (medial si lateral) sunt doua structuri fibrocartilaginoase ce maresc suprafata articulara si disipeaza fortele exercitate asupra articulatiei.

Nu in ultimul rand, cele patru burse pline cu lichid sinovial se regasesc in punctele de contact dintre structurile mobile ale articulatiei si detin rolul de protectie a suprafetelor articulare

Tabloul clinic din gonartroza este destul de sugestiv si faciliteaza orientarea procesului diagnostic catre o certitudine. In general, semnele si simptomele intalnite in cazul osteoartritei genunchiului includ:

  • Durere ce se resimte in spatele rotulei, la nivelul unuia sau ambilor genunchi (in gonartroza bilaterala) – durerea este mai puternica la debutul mobilizarii articulatiei si scade pe parcursul continuarii deplasarii; astfel, gonartroza si mersul pe jos sunt doua elemente ce se imbina perfect cu scopul ameliorarii durerii;

  • Accentuarea durerii in cazul urcatului pe scari sau mersului pe un plan inclinat, precum si al ridicarii unor obiecte grele ce adauga presiune la nivelul articulatiei;

  • Tumefierea genunchiului – aparuta ca urmare a inflamatiei;

  • Sensibilitate exacerbata la nivelul genunchiului – evidentiabila in timpul zilelor cu temperaturi extreme sau la diferente de presiune atmosferica;

  • Aparitia unor sunete de tip cracmente la mobilizarea articulatiei/articulatiilor.

Manifestarile pot aparea izolat sau se pot suprapune, in functie de stadiul de gonartroza. De asemenea, acestea pot fi diferite de la o persoana la alta, atat din punctul de vedere al componentei tabloului clinic, cat si al gradului sau de severitate.

GONARTROZA- Tratament non-invaziv vs tratament chirurugical( artroplastie)

Tratamentul gonartrozei este ales in functie de stadiul de evolutie al bolii. Astfel, in stadiile incipiente, in care cartilajul genunchiului nu sufera modificari structurale importante si depistarea afectiunii este timpurie, se poate opta pentru optiunile terapeutice non-invazive (ex: fizioterapie gonartroza, gimnastica medicala, hidroterapie, injectii gonartroza).

In stadiile avansate, ce se asociaza cu un grad important de afectare structurala a cartilajului articular, care nu raspunde la tratamentul non-invaziv sau care, pur si simplu, nu mai poate fi salvat, se recomanda interventia chirurgicala.

Cea mai folosita metoda chirurgicala in tratamentul gonartrozei este artroplastia (protezarea genunchiului). Interventia chirurgicala este urmata de un proces de recuperare medicala pentru reechilibrare musculara, refacere a tonusului muscular, recuperare a mobilitatii articulare si revenire la un regim de viata normal.

REABILITAREA GONARTROZEI

FIZIOTERAPIA- are scopul de a reduce inflamatia locala si amelioreaza durerea

  • Curenti galvanici

Curentul galvanic este prima forma de curent folosita in terapie, avand un efect termic constant, prin incalzirea tegumentelor intensitatea curentului poate varia crescand de la valoarea zero a intensitatii , pana la un anumit nivel (curent continuu ascendent), sau descrescand spre zero (curent continuu descendent)

  • Curenti de joasa frecventa

Curentii de joasa frecventa reprezinta impulsuri ritmice cu o frecventa de pana la 1000 Hz, au efecte excitomotorii asupra fibrelor nervoase si a tesutului muscular (prin electrostimulari cu impulsuri dreptunghiulare, triunghiulare, exponentiale) si efecte analgetice realizate prin CDD,curent Trabert, TENS

  • Curenti de medie frecventa

Curentii de medie frecventa apartin intervalului 1000-100000 Hz si au efecte multiple, dintre care specific  este efectul excitomotor de profunzime.
Curentii de medie frecventa sunt curenti sinusoidali alternativi si au o penetrabilitate cutanata foarte buna, deci permit efecte de profunzime.
Daca se folosesc doi curenti de medie frecventa, cu amplitudine constanta fiecare in parte, dar cu frecvente diferite si orientati pe directii perpendiculare, rezultatul este un nou curent, numit curent interferential.

  • Ultrasunet

Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul tesuturilor, asigurand o penetrare in profunzime a substantelor antiinflamatoare sub forma de gel, in functie de doza poate sa faca o incalzire a tesuturilor tratate.
Acest tratament  de fizioterapie are efect decontracturant si de stimulare a circulatiei sanguine

  • Laser

Terapia cu laser, numită și terapie laser de nivel scăzut (LLLT) sau terapie cu laser la rece, utilizează radiații cu lumină vizibilă pentru a produce o reacție fotochimică în celulele corpului. LLLT nu emite căldură și  acesta este motivul pentru care oamenii o numesc terapie cu laser rece. Tratamentul utilizează lungimi de undă în spectrul de lumină vizibilă care se încadrează între 400 și 760 nanometri (nm)

KINETOTERAPIA

  1. Posturarile- evitarea flexumului

-utilizarea ortezei

2. Tonifierea musculaturii care stabilizeaza genunchiul in mers

– cvadriceps, pelvitrohanterieni

-refacerea fortei extensoare pentru ultimele 20 de grade

3. Mobilizarile articulare – active si passive

4.Refacerea stabilitatii genunchiului

– exercitii de tonifiere musculara

– exercitii in lant kinetic inchis

-refacerea rezistentei la efort a aparatului extensor

5. Refacerea controlului muscular dinamic pentru mers- coordonare, echilibru, abilitate

6. Terapie ocupationala- into, ciclism, canotaj

DR ALBU MIHAELA – Medic specialist recuperare medicala

NEAGU SANDRA SILVIA – Fiziokinetoterapie

Bibliografie

https://www.kinetic.ro/afectiune/reumatologie/gonartroza-ce-este-si-cum-se-trateaza/

https://www.kinetic.ro/operatia-de-gonartroza-si-etapele-recuperarii/

https://clinicavimed.ro/gonartroza/

https://brotac.ro/curentul-galvanic/

https://www.ecomedclinic.ro/curenti-de-joasa-frecventa

https://www.ortokinetic.ro/tratamente/electroterapie

https://recuperare-medicala.ro/fizioterapie/ultrasunet/

https://physiomedica.ro/terapia-cu-laser-cluj/

Scroll to top