DEPRESIA LA VARSTNICI
Psiholog clinician DUCA STEFANIA
La nivel global, populația îmbătrânește rapid. Între anii 2015 și 2050, procentul populației lumii cu vârsta peste 60 de ani se va dubla aproape, de la 12% la 22%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În termeni absoluți, aceasta este o creștere așteptată de la 900 de milioane la 2 miliarde de persoane cu vârsta peste 60 de ani.
Oamenii în vârstă se confruntă cu o serie de provocări ale sănătății somatice, dar și psihice, care trebuie recunoscute, iar sănătatea mintală este la fel de importantă la vârste mai înaintate ca în orice alt moment al vieții.
Aproape un sfert din adulţii în vârstă de peste 60 de ani prezintă simptome de depresie majoră, minoră sau disforie.
Depresia geriatrică sau depresia la vârstnici se referă la prezența unor simptome depresive în rândul populației geriatrice, simptome care diferă într-o oarecare măsură față de cele pe care le regăsim în cazul depresiei la adulții tineri.
Vârstnicii raportează mai frecvent scăderea capacității de a trăi emoții decât dispoziție depresivă, de asemenea, raportează mai frecvent acuze somatice, neliniște sau retard psihomotor, simptome care tind să fie atribuite unei afecțiuni somatice concomitente. De asemenea, declinul memoriei, identificat prin teste cognitive, este una din principalele acuze ale vârstnicului cu depresie. Datele actuale susțin ipoteza legăturilor etiopatogenetice dintre deteriorarea cognitivă, demența Alzheimer și depresie. La pacienţii vârstnici simptomele de depresie se asociază cu durerea. Prezenţa durerii, cauzele acesteia (artroze, osteoporoză, fibromialgie, afecţiuni degenerative ale coloanei vertebrale, neuropatii periferice etc.) și concentrarea pe tratarea substratului somatic al durerii întârzie identificarea şi tratarea depresiei la vârstnic.
Alte simptome ale prezenței depresiei la vârstnici se referă la: tulburări de somn, oboseală, stări de anxietate, tulburări de apetit, ținută neîngrijită, simptome psihotice sub forma ideilor delirante depresive, de inutilitate, vinovăție sau halucinații.
Depresia la vârstnici poate fi influențată de o varietate de factori, printre care se numără:
– Problemele de sănătate fizică: Vârstnicii se confruntă cu multiple afecțiuni somatice, de multe ori cronice (boli cardiovasculare, boli renale, diabet, cancer etc.). Adulții în vârstă cu diferite afecțiuni somatice, cum ar fi bolile cardiace, au rate mai mari de depresie decât persoanele sănătoase. În plus, depresia netratată la o persoană în vârstă cu boli cronice poate afecta negativ evoluția afecțiunilor.
– Schimbările în viață: Pierderea partenerului de viață, pensionarea, pierderea independenței financiare sau a mobilității, toate acestea pot fi factori care duc la sentimente de izolare, tristețe și depresie.
– Izolarea socială: Vârstnicii pot deveni izolați social din cauza pierderii prietenilor sau a familiei, a declinului funcțional, reducerii mobilității sau a altor factori care îi împiedică să interacționeze în mod regulat cu alții.
Stigmatizarea: În unele cazuri, vârstnicilor le este dificil să discute cu medicii lor curanți despre felul în care se simt din punct de vedere psihic sau emoțional– pot simți ca le distrag acestora atenția de la simptomele fizice pentru care s-au prezentat la medic, considerate mai importante sau se simt rușinați cu privire la sentimentele lor, lucru care împiedică obținerea ajutorului necesar.,
– Tulburările cognitive: Depresia poate fi complicată de tulburările cognitive, cum ar fi demența sau boala Alzheimer, care sunt mai frecvente la vârsta înaintată.
Depresia geriatrică poate afecta semnificativ calitatea vieții și funcționarea zilnică a persoanelor vârstnice. Este o problemă serioasă de sănătate mentală, nu este o consecință normală a procesului de îmbătrânire și nu trebuie trecută cu vederea.
Din acest motiv este important ca aceste persoane să fie văzute de un specialist în sănătate mintală. La centrul de recuperare neuropsihomotorie NEUROBRAIN, vârstnicii pot beneficia de serviciile psihologilor și ale medicilor psihiatri pentru evaluarea stării de sănătate mintală și pentru terapii personalizate.